Over Bart

Een leven zonder theater kan ik mij bijna niet voorstellen. Toen ik 5 was, stond ik in de tuin op een krukje om mijn eerste voorstelling te geven. Het was een vliegshow – zo gevaarlijk dat een veiligheidszone van autobanden noodzakelijk was.

Foto: Bep Schouten-Wepster

Ik maakte spannende poppenkast-verhalen voor mijn buurkinderen. En op mijn 6e ging ik op school de klassen langs als Sinterklaas. Ik was een heel verlegen jongetje, maar zodra ik op het toneel stond, durfde ik alles.

Later vergat ik het spelen een beetje. Ik deed het gymnasium, studeerde sociale geografie en ging werken voor verkeersveiligheidsorganisatie ‘Kinderen Voorrang!’.

Op mijn 25ste herontdekte ik de magie van het toneel tijdens een introductiecursus van SKVA in Amsterdam. Heerlijk! Ik dook er weer helemaal in en volgde een groot aantal theatertrainingen. Van mime tot muziektheater en van komedie tot Stanislavski. Mijn meest dierbare theaterdocent is nog altijd Bart van Heel. Hij leerde mij om het niet té goed te willen doen.

Tijdens een cursus clownerie ontmoette ik Siebe Fockens, met wie ik 6 jaar lang Clownsduo Bert & Billy vormde. Daarna ben ik mij meer en meer gaan toeleggen op het vertellen van verhalen. Historische verhalen vooral, zodat ik mijn liefde voor theater en geschiedenis kan combineren.

Mijn eerste vertelvoorstellingen gaf ik als Ridder Roderick in de Kasteeltoren van IJsselstein. Het bijbehorende Stadsmuseum zal altijd een warm plekje houden in mijn hart. Het vertellen was zo leuk en het ging zo goed dat ik in het diepe stapte en zelfstandig theatermaker werd. Een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen.

Foto: Rachel de Liefde

Niet veel later begon ik bij Theatergezelschap Stadsavonturen met het maken van StoryTrails: vertelwandelingen met de straten en stegen van historische binnensteden als decor. Ik heb inmiddels vele honderden van deze wandelvoorstellingen gegeven. Door de wisselwerking met het publiek en de stad wordt het nooit saai: elke voorstelling is weer een nieuw avontuur.

Minstens zo leuk zijn de educatieve projecten die ik doe voor basisscholen, in Utrecht onder andere via Kunst Centraal. Theater is een prachtige manier om kinderen in contact te brengen met de cultuurhistorie in hun dorp of stad. Als molenaarsknecht neem ik ze mee over kleine trapjes naar de bovenste molenzolder. Als koster laat ik ze het galmen van de kerk ervaren. En in de rol van vleermuis sluip ik samen met groep 3 door de donkere gangen van een Waterlinie-fort.

Eervol werk!
Ik heb een mooi leven.