Verteller Johannes neemt je mee naar het Breda van de 16e eeuw. Je ontdekt de geheimen van de deftige Catharinastraat, vaart mee op het legendarische Turfschip en maakt kennis met de Bredanaars van toen. Groot is hun liefde voor de stad en voor elkaar. Maar zal die liefde standhouden als de 80-jarige oorlog Breda in zijn greep krijgt? Beleef het zelf tijdens deze wondere ontdekkingstocht door de geschiedenis…
Plaats: Binnenstad van Breda • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.
Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.
StoryTrail Breda: Avontuurlijke wandeling door de geschiedenis
Door Veerle Zeegers
Daar is het Kasteel van Breda! In het donkere ruim van het Turfschip houden wij ons muisstil. Boven ons, op het dek, staat Adriaan van Bergen, de turfschipper. Zal hij ons ongezien de stad in weten te smokkelen…? ‘Denk erom, geen geluid maken!’ fluistert de gids. De StoryTrail van theatergezelschap Stadsavonturen brengt de Bredase geschiedenis wel heel dichtbij…
Want dit is niet zomaar een stadswandeling. ‘Bij een StoryTrail gaat het niet in de eerste plaats om jaartallen en andere historische details,’ legt gids Johannes uit. ‘Wij brengen vooral de verhalen, de beleving. Ik houd van deze stad en van haar geschiedenis. Het is mooi om die te kunnen presenteren op een manier die mensen pakt.’
Turfschip
Terwijl wij door de schilderachtige straatjes wandelen, vertelt Johannes ons hét historische avonturenverhaal van Breda: de list met het Turfschip. Tijdens de 80-jarige oorlog smokkelde de Prins van Oranje zo’n 70 soldaten in een schip Breda binnen, verstopt onder een lading turven. Midden in de nacht verrasten zij de Spaanse bezetters en joegen hen de stad uit.
Tijdens de StoryTrail weet de gids dit avontuur zo te brengen dat het lijkt of we er als publiek middenin zitten. Gaandeweg ontrolt zich een historisch drama dat ons een kijkje geeft in het Breda van de 16e eeuw. Wij maken kennis met arme en rijke Bredanaars uit die tijd, bezoeken de begijntjes in het Begijnhof en rennen voor ons leven terwijl de Spaanse bevelvoerder Houtepen ons op de hielen zit. Een vleugje 16e-eeuwse romantiek maakt de voorstelling compleet. Het ene moment laten wij ons meevoeren in een ontroerend liefdesverhaal, even later staan we in de houding bij een vlammende toespraak van Prins Maurits. De gerestaureerde gevels en vooral de eeuwenoude toren van de Grote Kerk vormen steeds een prachtig decor.
Torenwachter
Tussen alle theatrale hoogtepunten door steken we ongemerkt nog heel wat op. Zo weet ik nu welke leefregels er golden in het oude Begijnhofje. Hoe de torenwachter de stad waarschuwde bij brand en onraad. En waarom de huizen aan de Catharinastraat ‘hofhuizen’ heten. Maar het mooist is misschien nog wel dat de gids de wandelaars met zijn verhalen echt bij elkaar weet te brengen. Aan het begin van de tocht kent niemand elkaar, aan het eind zijn wij echt één groep. Geen wonder, als je samen zulke avonturen hebt meegemaakt! ‘Dit had ik echt nooit verwacht,’ zegt een mevrouw uit Tilburg als zij afscheid neemt van de verteller: ‘Dat ik in anderhalf uur tijd zoveel zou gaan beleven!’