StoryTrail stadswandeling Dronten

Foto: StoryTrail.nl

Dit is uniek: een historische wandeling door het piepjonge Dronten! Beleef de verhalen van de Zuiderzee, van het land dat hier was voordat de zee kwam, en van de eerste pioniers die in de jaren ’60 Dronten opbouwden.

Verhalen over vissers en zeemeerminnen, over prehistorische jagers én over Cornelis Lely die aan de basis stond van het nieuwe land.

Dronten in Flevoland is een plek waar je de strijd tussen land en water nog kunt voelen. En waar het geloof van de oude Zuiderzeevissers aanschuurt tegen de rekenlat van de ingenieurs. Een StoryTrail op de bodem van de zee, dát is pas avontuur!

Plaats: Dronten • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl 

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.


StoryTrail Dronten: Vertel-avontuur op de zeebodem

Door Veerle Zeegers

Het gaat hard met Dronten. Eerst een nieuw treinstation, nu ook een heuse stads-theaterwandeling. De verhalenvertellers van Stadsavonturen zijn in Dronten neergestreken met hun StoryTrail – een vermakelijke wandeling door de geschiedenis van dit bijzondere stukje Nederland.

Theatergezelschap Stadsavonturen begon 14 jaar geleden met de eerste StoryTrail, in de binnenstad van Utrecht. Dat werd zo’n succes dat er inmiddels StoryTrails zijn in 15 steden, zoals Amsterdam, Leiden en Amersfoort. Als publiek krijg je tijdens zo’n StoryTrail geen saaie geschiedenisles voorgeschoteld, maar levensechte verhalen waar je helemaal in op gaat.

Bijzondere belevenis
Vanaf 2013 kunnen liefhebbers van geschiedenis en theater dus ook in Dronten meewandelen met een StoryTrail. Terwijl in deze piepjonge gemeente toch weinig schilderachtige steegjes of oude gebouwen te bekennen zijn. ‘Juist daarom is deze StoryTrail een bijzondere belevenis,’ zegt verhalenverteller Johannes, die de voorstelling maakte. ‘De gebouwen zijn hier niet oud, maar de grond is dat wél. Het blijft een uniek gevoel dat je hier over de bodem van de Zuiderzee loopt. Ooit zwommen hier vissen, en vlak boven ons hoofd zeilden de vissers. Nog langer geleden, in de prehistorie, lag het land droog, net als nu. Toen leefden hier de mensen van de Swifterbantcultuur.’

Aan oude verhalen is in Dronten dan ook geen gebrek, weet Johannes: ‘Verhalen over vissers en zeemeerminnen, over prehistorische jagers, en over de pioniers die de nieuwe gemeente opbouwden. En wat zo leuk is: als je goed kijkt, zie je overal op straat herinneringen aan de geschiedenis. Zo verwijzen de straatnamen in Dronten allemaal naar de scheepvaart van vroeger. En op de zijgevel van het gemeentehuis is ‘de verdwenen zee’ te zien.

Sterke verhalen
Zo’n StoryTrail willen wij wel eens meemaken! Op een frisse herfstdag volgen wij de verteller tijdens de voorpremière van zijn nieuwe voorstelling. ‘We beginnen bij het begin,’ zegt Johannes. En voor wij het weten, zitten we rond een prehistorisch vuurtje, 7.000 jaar terug in de tijd, te luisteren naar sterke verhalen over de berenjacht. Niet veel later maken wij kennis met de heer Bot, een montere platvis die op de bodem van de Zuiderzee zijn kostje bij elkaar scharrelt. En onder de Ludgerustoren laten wij ons meeslepen in de avonturen van een oude Zuiderzeevisser.

Johannes brengt de verhalen met een mengeling van humor en passie, wat de wandeling tot een bijzonder plezierige belevenis maakt. ‘Dit is echt leuk,’ zegt een van de wandelaars. ‘Het lijkt haast wel of je midden in een historische roman zit.’ ‘Dat is ook precies de bedoeling van onze StoryTrails,’ reageert de verteller. ‘Wij willen de cultuurhistorie zo tastbaar maken dat je haar kunt horen, ruiken en voelen.’