StoryTrail stadswandeling Enkhuizen

Foto: StoryTrail.nl

Enkhuizen is een prachtig stadje aan het IJsselmeer. Lieflijk en stil is het er nu, maar vroeger was dat wel anders. In de 16e en 17e eeuw was Enkhuizen Meester van de Zuiderzee. Hier voeren de haringbuizen binnen met hun rijke buit. En hier scheepten de matrozen van de VOC zich in voor hun reis naar de Oost.

Ga mee met verhalenverteller Johannes en dompel je onder in het grote Enkhuizen van toen. Ontmoet arme sloebers, op zoek naar een beter leven. Dappere zeehelden. Gulle en gierige vrouwen. En beleef als klap op de vuurpijl de ongelooflijke geschiedenis van het Rode Paard.

Plaats: Enkhuizen • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.

 


De Enkhuizer scheepskapitein

Enkhuizen is een stad met een roemruchte geschiedenis, vol prachtige verhalen. Eén StoryTrail stadswandeling is veel te kort om die allemaal te vertellen. Noodgedwongen blijven er dus ook heel mooie verhalen op de plank liggen. Een van die vertellingen wil ik je niet onthouden:

Er was eens een scheepskapitein in Enkhuizen en die was ongelooflijk rijk. Rijker dan alle andere Enkhuizers bij elkaar. Zo rijk dat de andere schippers vaak tegen elkaar zeiden: hoe doet die vent dat toch? Zoveel geld verdienen, dat toch niet normaal? Dat hadden die andere schippers goed gezien, want de kapitein had zijn fortuin niet in z’n eentje verzameld. Die had daar hulp bij gekregen. En niet van zomaar iemand. Hij had zijn ziel verkocht aan de Duivel. Dus hij leefde dan wel in overvloed. Maar ooit zou de Duivel hem komen halen, zo stond dat nou eenmaal in het contract.

Nu kreeg de kapitein op een dag kennis aan een Enkhuizer vrouw, en die vrouw was de vroomheid zelve. Die was zo zuiver op de graad dat zij meteen in de gaten had dat er iets niet pluis was met de kapitein. Maar ze voelde ook dat hij in wezen best een goeie kerel was, dus toen hij haar ten huwelijk vroeg, zei ze tegen hem: da’s goed, maar dan wil ik dat je een net leven gaat lijden, zonder gekkigheid.

De kapitein zat daar lelijk mee in zijn maag. Want nu moest hij kiezen tussen de liefde en de Satan. En hij wist wel dat hij de Duivel niet zomaar weer af kon zweren zonder dat er problemen van kwamen. Dat bleek ook, want de Duivel voelde nattigheid en kwam meteen naar Enkhuizen om de kapitein te halen.

De kapitein denkt bij zichzelf: wat moet ik doen?! En hij zegt tegen de Duivel: geef me nog een klein beetje tijd. Ik heb hier een brandend stompje kaars. Als dat is opgebrand, mag je mij meenemen. De Duivel denkt: ach, wat is de levensduur van een stompje kaars vergeleken met de eeuwigheid? En hij stemt toe. Waarmee maar weer eens is bewezen dat de Duivel wel heel erg slecht is, maar niet al te slim. Want het volgende moment stopt de kapitein dat kaarsje in zijn mond en slikt het door, zodat het nooit van z’n leven zal kunnen opbranden. De Duivel is woedend natuurlijk, maar er is niets dat hij eraan kan doen. En onze Enkhuizer scheepskapitein leeft nog lang, gelukkig en heel erg deugdzaam.

Wil je meer sagen, legenden en historische verhalen beleven? Ga mee met de StoryTrail stadswandeling en duik in de geschiedenis van dit prachtige stadje. Tot ziens in Enkhuizen!


Foto: Rachel de Liefde