StoryTrail stadswandeling Goes

Foto: Rachel de Liefde

Mensenredders voor wie geen zee te hoog gaat. Gehaaide viswijven. Aalgladde boeven. En de meest gevierde sportheld uit de geschiedenis. Je komt ze allemaal tegen tijdens deze heerlijke verhalenwandeling door de geschiedenis van Goes.

De StoryTrail stadswandeling Goes is een historische rondleiding en een verteltheatervoorstelling in één. Ga mee met verteller Johannes en ontdek een onverwacht mooie en boeiende stad in het hart van Zeeland.

Plaats: Binnenstad van Goes  •  Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar  •  Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.

 


Op avontuur in Goes met verhalenverteller Johannes

door Veerle Zeegers

Van alle historische steden in Zeeland is Goes waarschijnlijk een van de minst bekende. Veel bezoekers reageren verrast als ze de prachtig gerestaureerde binnenstad ontdekken. En Goes is niet alleen rijk aan monumenten, maar ook aan verhalen. Het is niet voor niets dat theatergezelschap Stadsavonturen hier een StoryTrail stadswandeling heeft uitgezet.

Verhalenverteller Johannes heet zijn publiek hartelijk welkom op de Grote Markt. Van daar gaat het meteen naar een van de meest bijzondere monumenten in de stad: het oude Visperk, oftewel de visafslag. Hier zaten ooit de viswijven op hun houten bankjes, om vis te kopen van de ‘afslager’.

Nadat wij op diezelfde bankjes zijn neergestreken, begint Johannes te vertellen. En hoe. Voor we het weten, zitten wij als publiek helemaal ‘in’ de geschiedenis, en voelen wij ons zelf ook een beetje viswijf. Nou, die wijven konden er wat van, merken wij: kibbelen en kijven was hier aan de orde van de dag. Vooral de hoge heren die pal naast het Visperk woonden, moesten het ontgelden. Maar toch hadden ze een hart van goud, die ouwe viswijven van Goes.

Johannes leidt ons verder langs de haven, om ons voor te stellen aan Frans Naerebout. Hij was misschien wel de grootste held uit de stadsgeschiedenis, hoewel hij zijn dapperste heldendaden heeft verricht in Vlissingen. Daar werkte hij jarenlang als loods op de Westerschelde. Hij heeft heel wat mensen gered van schepen die vast waren gelopen op de verraderlijke zandbanken in de monding van de rivier.

Aan het eind van zijn leven werd Naerebout lichtwachter in Goes. Hij bediende een lichtbaken aan de kust van de Oosterschelde. Als oude man komt hij even bij ons buurten om te vertellen over zijn avontuurlijke leven. Zelfs de viswijven in ons gezelschap zijn er even stil van…

Zo dwalen we verder door de stad: langs de oude haven, door donkere steegjes waar je elkaar bijna niet kunt passeren, over de Beestenmarkt en langs de imposante Grote Kerk. Op elke plek tovert Johannes weer een nieuw verhaal tevoorschijn. Soms spannend, soms met een vleugje romantiek, soms bijna niet te geloven. Altijd verteld met passie en een prettig soort humor. En altijd in verbinding met het publiek.

We sluiten de StoryTrail stadswandeling Goes af in de binnentuin van het oude mannen- en vrouwenhuis. Eén ding weten wij zeker: de prachtige verhalen van Goes zullen we na deze vertelvoorstelling niet snel meer vergeten.


Foto: StoryTrail.nl