StoryTrail stadswandeling Hoorn

Foto: StoryTrail.nl

Hoorn aan de Zuiderzee: een prachtige stad met een groots verleden. Je vindt er de sporen van uitvinders, ontdekkingsreizigers en weldoeners. De onoverwinnelijke Eenhoorn. En de listigste boeven van heel West-Friesland.

Verteller Johannes laat je de stadsgeschiedenis beleven alsof je er middenin staat. J
e ervaart waarom de Rode Steen, in het hart van de stad, zo rood is. Je bent getuige van de beroemde Slag op de Zuiderzee. Je inspecteert het traliewerk van de legendarische stadsgevangenis. En je kuiert samen met schipper Bontekoe langs de levendige haven.

Daar, aan de oever van de zee, maak je tenslotte jouw keuze: welke Hoornse helden verdienen eeuwige roem? En welke eeuwige vergetelheid? Eén ding is zeker: de stad Hoorn staat na deze verhalenwandeling voor altijd in je geheugen gegrift!

Plaats: Binnenstad van Hoorn • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 8 jaar • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.

 


Een wandeling door Hoorn met verhalenverteller Johannes

Door Stef Maassen

Een zonnige zondag in mei. Op de Roode Steen, in het centrum van Hoorn, staat verhalenverteller Johannes ons al op te wachten. Hij gaat ons deze middag rondleiden door de stad, en wij komen er al snel achter dat hij dat op een andere manier doet dan een ‘gewone’ stadsgids.

Hij begint meteen met een waarschuwing, wijzend naar een echte rode steen die midden op het plein ligt. ‘Kom daar maar niet te dichtbij,’ zegt de verteller. ‘Want u kunt misschien wel raden waarom die steen zo rood is? Dat komt door het bloed van de misdadigers die daar terecht zijn gesteld.’

Het volgende moment zitten wij al middenin een spannend verhaal en staan wij oog in oog met zo’n historische schurk. Nou ja, schurk. Hij is meer het slachtoffer van de heksenjacht die in Holland zo’n 500 jaar geleden nog in volle gang was. De beul heeft zijn bijl al in de aanslag… Maar op het laatste moment weet de veroordeelde zijn straf op miraculeuze wijze te ontlopen. Gelukkig maar!

Johannes leidt ons verder de stad in. Hij heeft alweer een volgend verhaal paraat, dit keer over een legendarische Hoornse weldoener die gratis geld uitdeelde aan de armen. Het is net of we de beste man in levenden lijve voor ons zien, zo treffend schildert de verteller het verleden. Dat doet hij op een lichte manier, met veel humor. Soms wordt het publiek opeens zelf een beetje onderdeel van het verhaal. Dat maakt de beleving van de stad en van de geschiedenis alleen nog maar mooier.


Ongemerkt komen we van alles te weten over de bewogen historie van deze VOC-stad aan de Zuiderzee. Zelfs de mensen in ons gezelschap die in Hoorn zijn geboren en getogen, horen dingen die zij nog niet wisten.


Nadat wij zijn ontsnapt uit de stadsgevangenis en een zeeslag hebben overleefd – je maakt wat mee tijdens zo’n StoryTrail stadswandeling! – sluiten we onze tocht af bij het borstbeeld van schipper Bontekoe. Johannes heeft een verrassende ontknoping voor ons in petto, en we gaan allemaal naar huis met een leuk aandenken.


‘Kijk,’ zegt een van de wandelaars na afloop. ‘Als ik vroeger op school op deze manier geschiedenisles had gekregen, had ik er heel wat meer plezier aan beleefd. En ik had er nog meer van opgestoken ook.’


Foto: StoryTrail.nl