StoryTrail stadswandeling Rotterdam – Oude Haven

In deze stoere en romantische eenmansvoorstelling vertelt Johannes het verhaal van zijn oom Hendrik, die in 1916 in Rotterdam werd geboren.

In die tijd speelde het havenleven zich niet af op de Maasvlakte, maar midden in de stad. Voor jongens was de haven, met zijn zakken, tonnen, sjouwermannen en passagierende zeelui, een geweldige plek om rond te struinen en om te dromen van een avontuurlijk leven op zee.

Wandelend van de Oude Haven naar de Leuvehaven gaat een jongensboek voor je open. StoryTrail Rotterdam: dát is pas een sterk verhaal!

Plaats: Rotterdam (Oude Haven / Leuvehaven) • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar • Deze voorstelling is er ook in het Engels • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.


StoryTrail in Rotterdam: een jongensboek gaat open

Door Bert van Putten

Ooit zwierf zijn vader langs de Rotterdamse kades, dromend van een leven als zeeofficier. Nu neemt verhalenverteller Bart Schouten zijn publiek mee langs diezelfde kades. Tijdens zijn StoryTrail is het verlangen naar de zee voelbaar. Net als de armoe en de romantiek van het oude Rotterdam.

‘Mijn vader verhuisde in 1911 als driejarig jongetje van Gorinchem naar Rotterdam,’ vertelt Bart Schouten. Hij groeide op als een echte straatjongen, in de tijd dat de stad nog werd beheerst door hondenkarren en sleperswagens. Auto’s waren een zeldzaamheid. In die tijd was de haven voor jongens een geweldige plek om rond te struinen. Het havenleven speelde zich af in de binnenstad, met overal opgestapelde zakken, tonnen, sjouwermannen en passagierende zeelui. De zee had een geweldige aantrekkingskracht op de jongens van toen. De zee, dat was vrijheid en avontuur! Voor mijn vader is het zeemansleven altijd een droom gebleven, maar wel een hele mooie.’

Als Bart Schouten zijn publiek ophaalt bij café Weimar aan de Oude Haven, verkeren sommige deelnemers nog in de veronderstelling dat zij een ‘gewone’ stadswandeling gaan maken, met jaartallen en andere wetenswaardigheden. Die krijgen ze ook wel te horen, maar deze StoryTrail is toch vooral een belevenis. ‘Ik hoorde laatst een van mijn wandelaars zeggen dat het wel leek of hij middenin een speelfilm zat,’ zegt Schouten. ‘Dat is ook precies mijn bedoeling. Ik wil het oude Rotterdam zo tastbaar maken dat je het kunt horen, ruiken en voelen.’

Zeebonken
De wandeling begint als een jongensboek. Bij de Oude Haven maken we kennis met Hendrik en Sjaak, twee Rotterdamse straatschoffies die zich handig bewegen tussen koperbouten (politieagenten) en zeebonken. ‘Het mooiste van die zeebonken,’ vertelt Schouten zijn publiek, ‘dat waren hun zeebenen. Daarmee konden ze elke storm op zee trotseren. Probeer het maar eens.’ Voor we het weten, staan we met z’n allen te deinen op de woelige baren. Als echte Rotterdamse zeelui!

Aangemoedigd door de prachtige verhalen van schoolmeester Karelse bedenken Hendrik en Sjaak het plan om samen naar Amerika te varen, om fortuin te gaan maken. Ze hebben nog wel even wat geld nodig om de overtocht te betalen. Snel volgen wij de knapen naar de koopmanshuizen aan het Haringvliet. Misschien lukt het om een paar kwartjes af te troggelen van zo’n deftige bollebof… Maar als we dan oog in oog staan met een rijke koopman, neemt ons jongensboek plots een drastische wending. Niet veel later vinden we Hendrik terug als jongste bediende in het Witte Huis.

Oude foto’s
Met zijn meeslepende verhalen en zijn plakboek vol oude foto’s voert Schouten ons moeiteloos terug naar de jaren ’20 van de vorige eeuw. De tijd dat de havens nog vol lagen met zeilschepen en Rotterdam een paar keer per jaar onderwater liep als gevolg van de springvloed. Naarmate de wandeling vordert, krijgt het publiek een steeds grotere rol in het verhaal. Bij andere voorstellingen word ik wel eens wat onzeker als ik ‘mee moet doen’, maar in deze StoryTrail gaat het vanzelf en is het juist heerlijk. De verteller zorgt ervoor dat iedereen zich volkomen op zijn gemak voelt. En dat we allemaal onderdeel worden van de geschiedenis.

Na anderhalf uur sluiten we de wandeling af bij de Leuvehaven, met een heus happy end. De historische schepen van het Havenmuseum vormen daarbij een prachtig decor. ‘Ik heb een geweldige middag gehad,’ zegt een Rotterdamse mevrouw als ze afscheid neemt van de verteller. ‘Zo’n ervaring gun ik elke Rotterdammer.’


Foto: StoryTrail.nl