StoryTrail stadswandeling Zierikzee

Foto: StoryTrail.nl

Verteller Johannes neemt je mee naar Zierikzee, het prachtige stadje aan de Oosterschelde. Zo mooi als de stadspoorten en de eeuwenoude straatjes, zo mooi zijn de verhalen die hier de ronde doen.

Vaar mee over de oceaan met de legendarische Matroos Anker. Hoor het bitterzoete verhaal van vissersvrouw Aaltje. Huiver als de wind rond de Dikke Toren giert. En ontmoet de poortwachter van de Noordhavenpoort, die na vier eeuwen zwijgen eindelijk zijn grote geheim gaat prijsgeven.

De StoryTrail Stadswandeling Zierikzee – een heerlijke duik in het verleden!

Plaats: Binnenstad Zierikzee • Leeftijd: Voorstelling voor volwassenen, ook leuk voor kinderen vanaf ca. 9 jaar • Informatie en boekingen: StoryTrail.nl.

Kijk hier voor StoryTrails in andere steden.

 


Een bijzondere stadswandeling door Zierikzee

door Bert van Putten

‘Zie je die sleuven aan de kant van de straat? Daar gingen vroeger de vloedplanken in, om de stad droog te houden als het springvloed was.’ Als je met verteller Johannes door Zierikzee wandelt, zie je details waar je anders langsheen zou hebben gekeken. ‘Naast de vloedplanken stonden bakken met klei, om de kieren tussen de planken dicht te stoppen,’ vertelt Johannes. ‘Als de klei op was, gebruikten ze margarine. Alles om maar te zorgen dat de stad niet onder water liep.’

Verteller Johannes heeft een koffer bij zich vol fascinerende Zierikzeese sagen, legenden en historische verhalen. Tijdens zijn StoryTrail stadswandeling vertelt hij over de omsingeling van de stad door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, over de Zierikzeese zeelui die als slaaf moesten werken voor de Barbarijse zeerovers en over de goede werken van de legendarische stadsdokter Job Baster.

Johannes vertelt zo beeldend en meeslepend dat je als publiek wordt meegezogen in de stadsgeschiedenis. Dat is het bijzondere van de StoryTrail stadswandeling: je komt oog in oog te staan met de helden en schurken van vroeger, je voelt hun angst, verlangen en blijdschap, je leeft met hen mee en je krijgt zelfs de kans om even in hun schoenen te gaan staan. Zo komt de stadsgeschiedenis letterlijk tot leven.

We lopen door de prachtige stadspoorten, langs de oude haven en de visafslag naar het Gravensteen, de oude stadsgevangenis. ‘Hier heeft menig Duinkerker kaper vastgezeten,’ vertelt Johannes. ‘En ook de beruchte moordenaar Jan Rap – je weet wel, van Jan Rap en z’n maat. Bij een ruzie in een herberg stak hij de onderschout van Zierikzee dood met zijn mes. Hij werd ter dood veroordeeld, maar kreeg gratie. Wel werd hij gebrandmerkt en verbannen uit Holland en Zeeland. Maar hij was zo onverstandig om zich hier toch weer te vertonen, en toen is hij alsnog opgehangen. Zo ging dat in de 18e eeuw.’

De stadswandeling van verteller Johannes eindigt bij de Dikke Toren, een kolossaal bouwwerk dat eigenlijk had moeten uitgroeien tot de hoogste toren van het land. Daarvan is het nooit gekomen, de toren is blijven steken op 62 meter. Hoe dat zo kwam? Dat is een van de sterke verhalen die Johannes je op meeslepende wijze vertelt tijdens de StoryTrail stadswandeling Zierikzee.


Foto: Rachel de Liefde